AGÓCS GABRIELLA DR

 30/4367523   agocsgabrielladr@gmail.com

 

A családállítás nagyon hatékony módszer.

 - Miből fakadhatnak az állítást esetlegesen követő negatív következmények? 

- Milyen tünetek észlelhetők? 

- Mi ilyenkor a teendő?

Miből fakadhatnak az állítást esetlegesen követő negatív élmények?  

ce377b46021bf08518cb15d9cb8fe587- Maga a változás, az átrendeződés is kellemetlen érzetekkel járhat. Mint mikor az elgémberedett tagunkat kinyújtóztatjuk, vagy amikor a lekerült gyűrű helyét egy ideig még érezzük. Ez a folyamat maximum 1-2 hétig tart, s utána egy kellemesebb, rendezettebb állapot spontán kialakul.

- Olyan erők mozdulnak meg, amelyek elviselése, integrálása a hétköznapi tudatunk számára megterhelő lehet.

- Az ősök fájdalma, haragja átjárhat minket és egy ideig felerősödve érezhetjük, mielőtt végleg elpárolog.

- Mivel a hétköznap világa polarizált, mindig valami jót akarunk, valami általunk rossznak ítélttel szemben. Így magunk is kirekesztővé válhatunk. A családállító feladata, hogy az egységbe elvezesse a családállítás folyamatát, ahol a polaritások feloldódhatnak. Kezdő, túlzottan a "megrendelőre" összpontosító családállítók időnként együttműködnek a klienssel ebben a kirekesztésben, így az erősen polarizált negatív pólus elviselése, integrálása nem történik meg, a kliens otthoni munkája marad.

- Fokozott figyelem szükséges mentális megbetegedés, traumatikus életút után, hiszen ilyenkor a személyiség nehezebben tud megfelelni a túl nagy energia elviselésének, s ez negatív következménnyel járhat. 

Milyen tünetek észlelhetőek?

- Enyhébb esetben izgatottság, felpörgöttség vagy épp ellenkezőleg álmosság, aluszékonyság jelentkezhet. Ilyenkor csak hagyni kell, míg magától elrendeződik a folyamat.

- Lehet, hogy a látottak fájdalma, agresszív töltése egy ideig velünk marad. Esetleg szükség lehet ezen érzelmek feldolgozására. Ilyenkor valamely érzelmek feldolgozásával foglalkozó pszichoterápia segíthet a feldolgozásban, integrálásban.

- Megjelenhet a spirituális krízisnek nevezett jelenség: a valóság fellazulása; szokatlan tudatállapot, élmények; valamint intenzív észlelési, érzelmi és pszichoszomatikus változás.

 
Mivel ez az állapot nagyon riasztó, megrázó élmény lehet mind a kliens, mind a környezete számára, mindenképp pszichiátriai/ pszichológiai vizsgálat szükséges. A klasszikus spirituális krízis tünetek esetében a "földelés" vezet a gyógyuláshoz. Fel kell függeszteni minden spirituális gyakorlást és ténylegesen fizikailag a földdel való foglalatosságnak kell teret adni. Néhány nap múltán a tünetek megszűnnek. Ha ez nem történik meg, esetlegesen gyógyszeres kezelés is szükséges lehet a tudatos-tudattalan között fellazult határ visszazárására.


- Öngyilkossági késztetések megjelenése: nagyon ritka, de nagyon súlyos és azonnali beavatkozást igénylő állapot. Oka, hogy fölerősödhet egy elveszett ősünk utáni vágy. Biztosak lehetünk abban, hogy ez az ős is akkor békél meg, ha mi a saját életünket, a saját boldogságunkat éljük. Ha nem sikerül önállóan találkozni ezzel az érzéssel, akkor mindenképp azonnal pszichiátriai/ pszichológiai segítséget kell kérni!!!

- Szintén nagyon ritka és azonnali beavatkozást igénylő állapot a pszichotikus tünetek megjelenése. Tünettanában hasonló a spirituális krízishez, de önmagától vissza nem forduló jelenség, mindenképp azonnal pszichiátriai/ pszichológiai segítséget kell kérni!!!

. A pszichotikus tüneteket korábban átélt kliensek családállítása csak orvos/ pszichiáter/ pszichológus családállító vezetésével javasolt, aki meg tudja ítélni a pillanatnyi teherbírást, illetve dekompenzáció esetén azonnali beavatkozásokat tud kezdeményezni. Tekintettel arra, hogy a pszichózis hátterében is előfordulnak családdinamikai összefüggések, kellő óvatossággal a családállításnak esetükben is van létjogosultsága.