AGÓCS GABRIELLA DR

 30/4367523   agocsgabrielladr@gmail.com


 GYÓGYSZERES   KEZELÉS

 

Mióta van lehetőség az agy biokémiájának szándékos, kemikáliákkal történő befolyásolására?

Az európai kultúrtörténet a mitológiai időkbe, Dionüszosz gyermekkorába teszi annak a fölfedezését, hogy a szőlőből bort lehet készíteni, amelyet alkalmazva, vallási rituálék során, sokszor élvezték a mámor, a teremtő erő, az extázis fokozódását későbbi követői is. A régészeti leletek tanúsága szerint a neolítikum embere is alkalmazott különféle szereket.

 

A mai értelemben, gyógyászati célból, a mentális betegségek gyógyítását célzó biológiai terápia 1952-ben a Híbernál fölfedezésével vette kezdetét. 1957-ben egy tbc elleni szer alkalmazása közben tapasztalták először a kliens feltűnő vidámságát. 1962-ben került forgalomba az első szorongás oldó, a Seduxen.

Az 1990-es évek az "AGY ÉVTIZEDE" nevet viselték a gyógyszertani kutatásokban, és valóban számtalan új molekula került felfedezésre, bevezetésre.

 

Mi az igazság "gyógyszerlobbi" ügyben?

Mint látjuk, a 90'-es évek óriási gyógyszer bummot eredményeztek, amelyekről az információt el kellett juttatni- mivel a fogyasztóknak közvetlenül nem lehet reklámozni a gyógyszereket- az orvosokhoz, ezért orvoslátogató hálózatok alakultak. Ugyanígy van területi képviselő a kozmetikai termékek forgalmazásában, a könyvárusításban vagy a kukoríca vetőmagvak értékesítéséban is.

És ha aggodalmunk van a tekintetben, hogy egy adott termék milyen lobbik, és felderíthetelen háttér kapcsolódásokon halad keresztül, akkor első helyen le kellene tennünk a gépjárműveinket, a tömegközlekedést újra föl kellene váltania a lóvasútnak, a gázzal való fűtést és főzést pedig sürgősen el kellene vetnünk.

Szóval sose higgyenek valakinek, aki ezeket nem lépte meg, hogy ő valóban kivonta magát a lobbik hatása alól!!!

Milyen esetekben indokolt a gyógyszer szedése?

A szakma - és saját felfogásom szerint is- gyógyszeres kezelésre betegség esetén van szükség.

A betegség határa néha nehezen elkülöníthető, de azt azért mindenki képes átérezni, hogy a tünetei: szorongása, fel- ill. lehangoltsága, tévképzetei, hallucinációi milyen fokban korlátozzák a mindennapi életvezetését. A gyógyszerek az agy biológiai működésének szabályozásában nyújtanak segítséget. Nem változtatják meg az emberekhez, a sorsomhoz való viszonyomat, így önmagában leggyakrabban nem jelentenek elegendő megoldást.

 

Meddig helyes a gyógyszerek alkalmazása?

A gyógyszer szedéssel kapcsolatos kérdéseink megválaszolására a kezelő orvos illetékes.

Szemben a szomszéd asszonnyal és a gyógyszer ellenes családtagokkal, akik zömében nem szenvedték végig az orvosi egetemi éveket, nem járták be a szakvizsgához vezető fáradtságos, rögös út buktatóit, nem képzik azóta is rendületlenül magukat, tehát valódi szaktudás, ÉS AMI A LEGFONTOSABB: KÜLÖNÖSEBB FELELŐSSÉG VÁLLALÁS NÉLKÜL, ELŐÍTÉLETEIK MENTÉN KOMMUNIKÁLNAK, a kezelőorvosunk szakmailag kompetens, személyre szabott választ fog adni minden kérdésünkre. 

Általánosságban: gondoljunk úgy a gyógyszer szedésére, mint amikor a lábunkat egy törés után gipszbe tették: kapunk egy támogató erőt, ami segti, hogy erőinket ne a tünetek elviselésére, hanem valódi élethelyzeti, életvezetési változtatásokra fordíthassuk

Hogyan hagyjam el a gyógyszereimet?

Ez esetben is a kezelőorvossal való konzultáció ad személyre szabott választ. Általánosságban elmondható, hogy a gyógyszerek fokozatos elhagyása segíti, hogy idegrendszerünk a támogató erő nélküli egyensúlyi állapotát megtalálja.